
Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a cerut vineri încetarea “suferințelor îngrozitoare” cauzate de atacurile asupra civililor din Ucraina, accentuând necesitatea de a opri violența la mai mult de trei ani de la începutul invaziei ruse. Declarând în cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului de la Geneva, el a subliniat faptul că, deși în ultimele săptămâni s-au intensificat discuțiile despre o posibilă încetare a focului în Ucraina, aceasta ar fi un pas binevenit pentru a reduce suferința umană.
Turk a subliniat că o încetare limitată a focului care protejează căile maritime și infrastructura este un progres important, dar a reiterat că ceea ce se impune cel mai mult acum este să se pună capăt suferinței zilnice cauzate de conflict. Potrivit lui, numărul victimelor în primele trei luni ale anului a crescut cu 30% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, majoritatea victimelor fiind cetățeni ucraineni. Acesta a remarcat că atacul inițial al Kremlinului din februarie 2022 a dus la pierderi considerabile de vieți, soldându-se cu zeci de mii de morți, atât civili, cât și militari, marcând unul dintre cele mai mari bilanțuri ale unui conflict din Europa postbelică, alături de cel din fosta Iugoslavie.
Sub presiunea Statelor Unite, autoritățile de la Kiev au acceptat pe 11 martie o încetare necondiționată a luptei timp de 30 de zile. Cu toate acestea, săptămâna următoare, președintele rus Vladimir Putin a respins inițiativa, exprimând doar un suport limitat pentru un moratoriu asupra atacurilor împotriva infrastructurii energetice. Din 18 martie, atât Moscova, cât și Kievul s-au acuzat reciproc că au atacat facilități energetice ale adversarului, semnalând astfel fragilitatea acordului obținut de administrația Trump.
Un exemplu recent al intensificării conflictului a fost un atac aerian cu drone ruse care a dus la moartea a cel puțin patru persoane și la rănirea altor 21 în orașul Dnipro. Aceste atacuri au provocat distrugeri semnificative, inclusiv daune clădirilor și incendii extinse. Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serghei Lisak, a raportat că “peste 20 de drone” au fost utilizate în atac, provocând distrugeri pe scară largă și incendii la un complex hotelier, restaurante, constructive rezidențiale, garaje și o benzinărie. Pompierii au intervenit pentru a stinge flăcările generate de atac.
Această situație subliniază nu doar intensificarea conflictului, ci și impactul devastator pe care acesta îl are asupra populației civile. Înaltul comisar Turk a reamintit comunității internaționale de responsabilitatea urgentă de a aborda aceste atrocități și de a căuta modalități de a proteja viețile oamenilor afectați de război.
Source link