
Urzicile sunt bogate în vitamine și minerale, având proprietăți detoxifiante și energizante. Iată cinci rețete savuroase în care poți folosi această plantă minunată!
1. Supă Cremă de Urzici 🥣
Ingrediente:
- 300 g urzici proaspete
- 1 ceapă
- 1 cartof
- 1 morcov
- 2 căței de usturoi
- 500 ml supă de legume
- 2 linguri smântână
- 1 lingură ulei de măsline
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Spală bine urzicile și opărește-le 2-3 minute în apă clocotită cu sare. Scurge-le și păstrează apa.
- Într-o oală, călește ceapa și usturoiul în ulei de măsline. Adaugă cartoful și morcovul tăiate cuburi.
- Toarnă supa de legume și fierbe până când legumele sunt moi.
- Adaugă urzicile și pasează totul cu blenderul.
- Amestecă smântâna, asezonează și servește caldă.
2. Piure de Urzici cu Usturoi 🥄
Ingrediente:
- 250 g urzici
- 2 căței de usturoi
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 lingură făină
- 200 ml lapte
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Opărește urzicile în apă cu sare și scurge-le.
- Toacă-le mărunt și călește-le în ulei împreună cu usturoiul pisat.
- Adaugă făina și amestecă, apoi toarnă treptat laptele, amestecând constant.
- Fierbe 2-3 minute până se îngroașă și asezonează.
- Servește cu mămăligă și ou poșat.
3. Omletă cu Urzici și Brânză 🍳
Ingrediente:
- 100 g urzici
- 3 ouă
- 50 g brânză telemea sau feta
- 1 linguriță unt
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Opărește urzicile, scurge-le și toacă-le mărunt.
- Bate ouăle și amestecă-le cu urzicile și brânza sfărâmată.
- Topește untul într-o tigaie și toarnă compoziția.
- Prăjește la foc mic până se încheagă.
- Servește cu pâine prăjită și roșii.
4. Salată de Urzici cu Ou și Hrean 🥗
Ingrediente:
- 200 g urzici
- 2 ouă fierte
- 1 linguriță hrean ras
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 lingură oțet de mere
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Opărește urzicile și scurge-le bine.
- Toacă-le și amestecă-le cu ouăle fierte tăiate cuburi.
- Adaugă hreanul, uleiul și oțetul, apoi asezonează.
- Servește rece, alături de pâine proaspătă.
5. Plăcintă cu Urzici și Brânză 🥧
Ingrediente:
- 250 g urzici
- 200 g brânză de vaci
- 100 g telemea
- 3 ouă
- 200 g foi de plăcintă
- 2 linguri ulei
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Opărește urzicile, scurge-le și toacă-le mărunt.
- Amestecă-le cu brânza sfărâmată și ouăle bătute.
- Unge o tavă cu ulei și așază foi de plăcintă, alternând cu umplutura.
- Unge deasupra cu ou bătut și dă la cuptor la 180°C pentru 30 de minute.
- Servește caldă sau rece.
Aceste rețete sunt sănătoase și ușor de făcut! Tu cum preferi să gătești urzicile? 🌿